Skip to content
jul 27 / korsordet.com

NE-korsord 1027: facit

Då var det dags att gå igenom ett korsordsfacit igen! Att det var fara för fuktskador syntes väl ganska tydligt? Entomologen har såklart lusläst sina insektsböcker, och matte kanske kör en Mini, också kallad hundkoja. Jagar stim har inget med fildelare att göra, utan det är trålare som jagar fiskstim som avses. Saker av lönntyp kan det finnas flera: lönndörrar, lönngångar etc, men här var jag ute efter sirap. Den som sover räv är ju vaken, och bara låtsas sova. En (gift) man har en äkta hälft, och ord kan stå mot ord i en tvist. Ordet grym betyder nog elak för äldre, men för yngre personer betyder det snarare cool eller jättebra.

En del musik fanns det också. En av den store Cornelis Vreeswijks visor heter Turistens klagan (den med alla barnen som rajraj-ar). Billy Idol har rockvärldens snedaste leende, och Mike Oldfield gav ut sin debutskiva Tubular Bells 1973.  Den har sålts i över 15 miljoner exemplar, ganska hyfsat. Det var också den första skivan som Richard Branson gav ut på sitt skivbolag Virgin Records. Gick ganska hyfsat för honom också… 🙂 Grungens stora stad är Seattle, där band som Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden startade sina karriärer. Och ingen har väl glömt ABC med Anna Book, som var en monsterhit 1986.

Bassäng-Louganis heter Greg i förnamn och har fyra OS-guld i simhopp.  Ett annat bassäng-guld refererades det till, nämligen Bengt Barons skrällguld i Moskva-OS 1980. En som hoppade av till Moskva var den kände dubbelagenten Kim Philby, 1963.

Lite tv-klassiker också: Trazans kompanjon heter såklart Banarne. En och annan ödla sågs i tv-serien V, som var det stora samtalsämnet på rasterna i Sverige 1986. Och Monty Python-riddarna säger ju Ni, och skrämmer därmed slag på alla, oklart varför. Men roligt är det. Rolig är också stå upp-komikern Pablo Francisco, som är namne med författaren Pablo Neruda.

En lite långsökt ledtråd var ses med vanligt korsord? Det ska bli Jesus, och jag ska förklara varför. En klassisk korsordsnyckel är korsord = INRI, och då syftas det på att bokstäverna INRI brukar synas på kors. Således är INRI ett vanligt korsord, och Jesus brukar ju också synas på kors. En annan klassiker som dök upp, men i bakvänd form var da = ryssja.

Det var väl det för den här gången. Frågor eller funderingar är varmt välkomna i kommentarerna!

martin

Leave a Comment