Skip to content
sep 29 / korsordet.com

NE-korsord 1033: facit

1033_facitNytt facit! Sätter klorna i klorna är det väl många som gör i kräftskivetider? En otjänlig brunn får nog källkritik, och en era utan klockor kan ju urtiden kallas. Trots namnet fanns ju inga klockor då. En domare kan utvisa spelare, men även tiden får utvisa ibland, när man får vänta och se hur utvecklingen blir. På ett kasino finns gott om (enarmade) banditer. De som jobbar i ett kanske gör det för att de är rastlösa, men de kan också sägas vara rastlösa i betydelsen sakna raster. Så kallade meta-nycklar är ganska vanliga i korsord. Ett exempel på det hittades i korsordet, nämligen ska du skriva ett här = ord. Fru Tage Erlander brukar också dyka upp, mest på grund av hennes förnamn Aina. När någon sagt tack hörs ofta svaret ingen orsak.

Rodon är inget ovanligt kemiskt ämne, utan ett don, redskap, som man ror med, alltså åra. Däremot fanns det några kemiska ämnen, till exempel geniämne. Det syftar på Einstein, och i förlängningen på Einsteinium, grundämnet som är uppkallat efter honom, och som har den kemiska beteckningen Es. Er i kemi syftar på ett annat kemiskt ämne, nämligen erbium.

80-talet brukar leta sig in, så även denna gång. Nu i form av mustasch-hjälten Magnum och hans helikopterpilot TC. Rick Astley hade en sol-pannkake-karriär på 80-talet med stora hits som Never gonna give you up och Together Forever. På senare år har Rick Astley fått en ny plats i historieböckerna genom internet-fenomenet rickrolling. I korta drag går det ut på att någon i en diskussion på ett internet-forum postar en länk som säger sig vara svaret på diskussionen. Länken leder till en Rick Astley-video, ch den som klickar på länken har blivit rickrollad. Märkligt, som så mycket annat på internet.

James & Martin delar på Dean, och då blir det Rat Pack-stjärnan Dean Martin och filmstjärnan James Dean. Harriet & Högberg har en gemensam nämnare i Bosse. Harriet Bosse var ju en känd Dramaten-skådespelerska vid 1900-talets början,och Bosse Högberg var en boxare, europamästare i lätt mellanvikt 1966. En annan boxare, fast i filmens värld, är Ivan Drago, den fruktansvärde ryssen i Rocky IV, spelad av Dolph Lundgren.

Kärt barn har många namn, och IFK Göteborg har en mängd smeknamn. Det mest kända är väl Blåvitt, följt av Änglarna, men de kallas även för Kamraterna. En annan sportterm i korsordet var icing, som är ett uttryck i ishockey.

Dvärg-färg ska bli vit, och här syftar jag på det som många lättare stjärnor i rymden slutar som, dvs vita dvärgar. Obelix ur den tecknade serien Asterix är sannerligen ingen dvärg, och han brukar bolla med bautastenar. Ja, de är lika stora som de låter.

Går man igenom en speciell garderob hamnar man i Narnia, och går man österut från Togo hamnar man i Benin. Vill man komma fram lite fortare kan man åka i en Ferrari Modena. Löjliga familjen var ett vanligt kortspel förr. The Simpsons kan sägas vara en löjlig (och oerhört rolig) familj, men det var inte dem som åsågs med ledtråden fängslad Simpson. istället var det OJ Simpson, som ju blev friad, men ändå fälld, för mordet på sin hustru.

Då var vi väl färdiga för den här gången? Bara att sätta på Kinks-låten Lola på högsta volym, och njuta av den tills nästa gång!

Mycket nöje!
martin

Leave a Comment