Skip to content
sep 29 / korsordet.com

NE-korsord 1036: facit

NE_1036_facitJag har lyckligtvis aldrig brutit något ben, men jag är säker på att det skulle göra ont. Bilden visar ju en bruten arm, och röntgenplåten kan väl sägas bevisa att det gör ont, dvs den är ett Ömhetsbevis? Det är ju också namnet på en klassisk film som Shirley MacLaine fick en Oscar för 1983. Det fanns gott om filmreferenser i korsordet. Hårdingen som eftersöktes heter Vin Diesel. Filmen Hulk regisserades av Ang Lee, som också gjort Crouching Tiger, Hidden Dragon och Brokeback Mountain. Den finske regissören Aki Kaurismäki, känd för sina karga men roliga filmer, var också med. Robert De Niro var väldigt tatuerad i Cape Fear. Sveriges mest kända filmfotograf heter Sven Nykvist, som ju gjort massor med Bergmanfilmer. Bille Augusts drama Pelle Erövraren dök också in på ett hörn. I den filmen sågs ju Max von Sydow, vars favoritblomma efterfrågades? Rätt svar är prästkrage, med tanke på hans oförglömliga roll som präst i Exorcisten

Mycket tv var det också. En av mina favoritserier är Seinfeld, och en av karaktärerna heter Bob Sacamano. Han har aldrig synts själv, men är god vän med Kramer. Seinfled skrevs ju av Jerry Seinfeld och Larry David, som står modell för George Costanza-karaktären. Larry David gick sedan vidare och gjorde den fantastiska tv-serien Curb Your Enthusiasm, som på svenska heter Simma lugnt, Larry.  Jonas Åkerlund heter videoregissören som bl a gjort uppmärksammade videor med Madonna och Prodigy. Will Smith har gestaltat Muhammed Ali, och skådisen Novotny heter Tuva i förnamn. Welles heter ju Orson i förnamn, och kanske kan avkomman till kvalster (or) kallas för or-son? På tal om tv-serier rekommenderas HBO:s nya serie Treme, som handlar om livet i New Orleans efter Katrina. En annan tv-serie som jag följde med spänning var Röd Snö, det svensk-norska samarbetet om motståndsrörelsen under andra världskriget, med Tomas von Brömssen i en av rollerna. Och till sist Oppfinnar-Jocke själv, nämligen MacGyver, känd för att bygga vad som helst av vad som helst. Till exempel har han lagat kylare med äggvitor, säkringar med tuggummipapper och gjort en torped av stenar, grenar och ett vattenrör.

Två ökända personer skulle in, den ena var Robinson Crusoe, och den andra är romanfiguren Papillon, känd för sin fängelsetid på, och flykt från, det fruktade fängelset på Djävulsön. Tändstickskungen Kreuger fick en börskrasch uppkallad efter sig. Serietecknaren Bud Graces serie heter Ernie. Bon Iver och Nina Simone stod för musiken.

Ett av väderstrecken är ju nordväst, förkortat nv. Och en uppskattad elektriker kanske får ett el-pris? Trots att atom betyder odelbar på grekiska, vet vi ju nu att atomer inte är odelbara. Och senapsgas rekommenderas inte till korv med bröd. Silvernitrat är ett annat namn för lapis, som använts som bakteriedödande medel. Men det går säkert lika bra med selleri!

martin

Leave a Comment