Skip to content
mar 31 / korsordet.com

NE-korsord 1042: facit

1042_facit2Den afrikanske fiskaren på bilden jobbar med mobilt nätverk, dock av annan sort än vad man brukar mena när man säger mobilt nätverk. GSM, nätverk för mobiltelefoni, är ett annat mobilt nätverk. Få fåglar att flytta ut (ur fågelholken) blir urholka. Tut kan höras från Lada, och då är det bilen Lada som avses. En barrskog har gott om tallar, och kan då kallas tall-rik. Kort kanalland blir Pa, och det är Panamas landsbeteckning, kanske mest känd för sin kanal. Rush kan stå för många saker, här var det spurt och Liverpools gamla målspottare Ian Rush som det refererades till. Rush är ju också ett klassiskt hårdrocksband, kan vara bra att känna till för framtida korsord. Passat kan vara både bilen Volkswagen Passat, men också en form av det alltmer utdöda verbet centra, som betyder passa (bollen). Ess kan vara antingen spelkortet eller tonen Ess. Ett åkeri har ju sina laster på flaket. Den som är renons på flis saknar pengar, och är därmed pank. Stift kan en grammofonnål också kallas.

Några kända kvinnor den här gången var Stella McCartney, den modeskapande dottern till Paul, och Aino Aalto, finländsk arkitekt och formgivare. Dessutom Madonna, som spelade Evita i filmen om Evita Perons liv. Madonna ses för övrigt ofta med en så kallad musch, en svart skönhets-prick i ansiktet. Per Åhlin är mannen bakom Dunderklumpen-filmen. Per Åhlin har ju också tecknat Karl-Bertil Jonssons julafton, bland annat. Den gamle australiske tennisspelaren Pat Cash och smörsångaren Pat Boone delar förnamn, men nog inte så mycket mer. James Bond har en förkärlek för att klä sig i smoking, och Polly gillar kex (Polly wants a cracker, som papegojor brukar säga i filmer). Punkbandet Sex Pistols största hit var Anarchy in the UK.

Det var faktiskt NK, Nordiska Kompaniet, som lanserade Barbie-dockan i Sverige 1962. Sousafon är en slags tuba, och pjuck är slang för skor. Två tecknade figurer var Lisa Simpson, den smarta dottern i den dysfunktionella familjen Simpsons på TV; och den gamla hjältefiguren Blixt Gordon.

Mycket nöje!

Leave a Comment