Skip to content
mar 31 / korsordet.com

NE-korsord 1048: facit

1048_facitEn vinterbadare borde få kalla fötter? Det hade jag garanterat fått, framförallt i betydelsen ångra sig. Badar gör man i varmt vatten, enligt mig. Om man nu badar alls. Mer vinteranknytningar: Reine och Mimmi i fjällen är en klassisk svensk kalkonfilm. Sälen brukar fyllas med skidsugna människor varje sportlov.  Själv drar jag hellre söderöver, och asa är ett sydsvenskt ord för dra. Möllor är ett annat sydsvenskt ord, som betyder väderkvarnar. Längre söderut hittar vi Spanska Ridskolan, som lustigt nog ligger i Wien. Ännu längre söderut hittar vi Lagos, som ju är huvudstad i Nigeria, vars domänförkortning på internet är NG. En som reste långt var Phileas Fogg, i Jules Vernes klassiska bok Jorden runt på 80 dagar, där han följdes av sin trogna betjänt Passepartout. Mark Twain är en annan klassisk författare och Twain kan således följa Mark på en bokrygg.

En hal ål kan vara svår att få tag på, och rentav vara ofattbar. Astronauter är nog lite nervösa och upprymda före avfärd. Knut kanske knöt en knut, och en som länsar en båt, en läns-man, använder nog ett öskar. Nere i gruvan är det troligtvis kolmörkt. Gast kan betyda både seglare och spöke. En sur, tvär och vresig person kanske bor på en tvärgata? Den filmproducerande grönsaken som eftersöks är Broccoli, nämligen Albert R Broccoli, som producerade mängder med James Bond-filmer. Jennifer Gray spelade karaktären Baby i 80-talsklassikern Dirty Dancing, som innehåller den odödliga repliken ”Nobody puts Baby in a corner”, levererad av hunken Patrick Swayze. TV-serien Hem till byn börjar med att sonen Per kommer hem med en bananstock över axeln. SNL står för Saturday Night Live, ett amerikanskt komediprogram som sänds live på lördagkvällarna, som namnet antyder. I SNL har bland andra Steve Martin, Chevy Chase, Tina Fey och Ben Stiller medverkat.  AW kan stå för After Work, trevligt umgänge när arbetsveckan är slut.

Mexikos flagga innehåller en örn, och Johnny Puma var en tecknad serie i Buster på 80-talet. Johnny Puma var en brottare som allt som oftast utstötte kärnfulla uttryck som ”Hooka-Hey!” eller ”Eeeeeek!”. Spinnaker är en segeltyp, som helst ska fyllas med vind. Sträcker liket låter ju makabert, men med liket avses här kanten på seglet, som är svårare att sträcka ut. Därför sitter det en bom där, som gör jobbet. Pi har hur många decimaler som helst, och KO står här för knockout, varpå domaren räknar till tio. Den som har facit vet ju svaret. Förhoppningen var att någon lösare skulle tänka på den gamla skrivmaskinen Facit, som var med för några korsord sen. MBPS, MegaByte Per Second,  mäter man bredbandshastighet i. En av de stora internetsuccéerna som väldigt många har sett, kallades Ansiktsburk, och kom år 2000. Den fick en rad uppföljare som Fiskpinnar och Hatten är din.  Kortfattat kan de beskrivas som arabiska låtar vars enkla videor har textats på svenska, vilket gör att det plötsligt låter som att de sjunger på svenska. Mycket underhållande! Det var också filmen Groundhog’s Day, eller Måndag hela veckan som den heter på svenska. I filmen tvingades Bill Murray att återuppleva samma gamla måndag om och om igen, tills han slutligen lyckades bli en bättre människa, och belönades med att få vakna upp till en helt ny tisdag.

Mycket nöje!
martin

Leave a Comment