Skip to content
mar 31 / korsordet.com

NE-korsord 1045: facit

1045_facitFrån en fyr borde man väl ha en lysande utsikt? Fotot är faktiskt tagit från Smygehuks fyr.  Nu när våren är på gång vill man inte påminnas om det gråkalla höstvädret. Många apparater använder ju watt (energi), men den Watt-apparaten jag sökte var James Watts ångmaskin. Mycket energi är det i krutgummor, och man får anta att de gillar gubbar med energi, dynamitgubbar. Keno är ursprungligen en form av bingo från Kina, och Asterix och de övriga tappra gallerna gjorde motstånd mot romarna i Goscinnys tecknade serie. En glutenallergiker kan få kli (klåda) av kli (vetekli). En komiker hoppas nog på goda vitsord, så att han får fler uppdrag. Ånga är kondens och båt är en farkost, vilket ger kondensfarkost = ångbåt. Atlas var en tyngd grek, som bar hela jorden på sina stackars axlar. Sune Mangs var en tung skådis som bland annat var med i elva Knäppupp-produktioner med Povel Ramel.

En mö är ogift och saknar därför ring på fingret. Däremot kan en make inte kallas makalös, då han ju är gift och alltså har en maka. Käxa är ett gammalt ord för gnata. TS, det vill säga Tidningsstatistik AB, räknar olika upplagor, och räknar då ex, exemplar. GMT, Greenwich Mean Time, är samma sak som UT, Universal Time. Den som har smycken i öronen, och därmed är piercad, kan kallas öronmärkt. För att skilja på George Bush och George Bush krävs en initial (W). För att få ro en eka kanske man behöver ösa den först. Ryss-femmor kallas vissa dopningsmedel, som anabola steroider. Alger syresätter våra hav, det vill säga skapar O (syre) i H20 (vatten). En cool fiskare hetsar inte upp sig, utan tar det med ro. Georgia är ett av de vanligaste typsnitten. Bredvid Burma ligger Laos, och mitt i Laos hittar vi ao. Den som håller låda pratar oavbrutet, och blir kanske uppmanad att tiga. En av femtio syftar på USA:s femtio stater, varav en är Indiana (IN). Räcka kan betyda många saker, och det är just sådana ord som är roliga att använda i korsord. Här ska det betyda ungefär lång rad, som ”de radade upp en räcka med segrar”. Vilket ju också svit kan betyda. Svit kan dessutom betyda massa andra saker, och brukar dyka upp i korsorden då och då.  Kanske redan nästa gång?

Mycket nöje!
Martin

Leave a Comment