Skip to content
maj 25 / korsordet.com

NE-korsord 1051: facit

1051_facitDags att sätta tänderna i julkorsordet! Visst ser pepparkakshuset ut att smaka gott? Jag minns hur man som barn gick och suktade efter att få äta upp pepparkakshuset, men när det äntligen var dags var det nog inte så gott längre. Troligtvis ganska segt. Fler julreferenser var snö som gnistrar, stearin som smälter och jul som dansas ut på tjugondag Knut.  En lucia brukar utses, och klapparna öppnas nog ivrigt på julaftonskvällen. Kanske sjungs det ”Nu är det jul igen”, med textraderna ”Men det var inte sant, nej det var inte sant för där emellan kommer fasta!”? Och slutligen luciasången, som börjar med ”Natten går tunga fjät”…

Den som är född i mars kan kallas marsmänniska, och har då antingen fisk eller vädur som sitt stjärntecken. Mödrar som möts kanske hälsar, eller morsar, på varandra? Denim betyder tyg från Nîmes, och användes till arbetskläder. Asiaten var en influensa, men här skulle det bli kinesen, som ju är en asiat.  Drus är en slags kristallanhopning. Druser av ametist eller bergskristall pryder nog mängder av bokhyllor. Mer fakta: Ontario är Canadas folkrikaste provins, och Esau är  Jakobs håriga bibelbroder som efterfrågades. Kalle Ankas tursamme och odräglige kusin heter Alexander Lukas. Stackars Kalle, alltid var han chanslös mot Alexander Lukas tur!

Kent är både ett grevskap i England och ett svenskt band. Seattle-bandet Nirvana skrev in sig i musikhistorien med sin grunge-musik, och släppte skivan In Utero 1993. Fler musiker fanns det: Jojje Wadenius, som egentligen heter Georg (precis som förre förbundskaptenen i fotboll Georg ”Åby” Ericson), och Anna Ternheim. Dessutom tyska punkdrottningen Nina Hagen, och underbara Nina Simone. Dessutom brittiska ska-bandet The Specials, och Thomas Di Levas hit från 1989, Vi har bara varandra. Och vem minns inte Freestyles plåga, Fantasi, från 1983?

NN kan stå för nomen nescio på latin, som betyder ”jag känner inte till namnet”. Många med okänt namn ligger begravda under Triumfbågen i Paris, i den okände soldatens grav. Biståndsorganet Sida lyder under Utrikesdepartementet, UD. Eld utan rök blir geist, och då är det en själslig eld som avses, som ju inte avger någon rök.

Gindrinkarnas gindrink är Dry Martini, eller draja som den ofta kallas.  En rätt, domstol, bör helst vara enig, och en maträtt med Agne blir lasagne. I en eka får man antagligen både ro i betydelsen vila, men också ro med årorna om man vill komma nånvart. Toto kom ända till landet Oz i Trollkarlen från Oz, och vi kom ända fram till slutet!

Lämna gärna en kommentar om det är något annat som är oklart!

Mycket nöje,

Martin

Leave a Comment