Skip to content
aug 20 / korsordet.com

NE-korsord 1030: facit

1030_facit-257x300Ja, då var det dags igen att förklara hur jag tänkt! Vi börjar med ornitologerna tycker jag. En rutinerad ornitolog kan väl kallas fullfjädrad? Och en stressad dito kan väl behöva andrum? Lurade rovköpare syftar på misslyckat klock-inköp, och då blir det urblåsta. Nackdel kan ju vara många saker. Här ska det bli atlas, som är namnet på översta nack-kotan, och således en nack-del. Hemsidor har inget med www att göra, utan snarare vanliga husväggar, som man ju kan se puts på.

Vad var det då som går från Z till S via N? Jo, det är Klarälven. Den börjar i Härjedalen (som hade Z som länsbokstav), och slutar i Värmland (länsbokstav S). På vägen rinner den via Norge, som ju har N som landsbokstav!

Det fanns flera namn-par också: Gillan & Curtis syftar på sångarna Ian Gillan (Deep Purple) och Ian Curtis (Joy Division). Betty & Lita delar namnet Ford (Betty Ford och hårdrocksbruden Lita Ford). Och Amos binder ihop Oz & Tori (Amos Oz och Tori Amos). Och Beck & Buckley har Jeff gemensamt.

Vad menades med ”alla kretensare ljuger” då? Jo, det är en mycket känd paradox.  Om mannen från Kreta som säger det talar sanning har han rätt, och då ljuger han; om han ljuger, talar han ändå sanning. Snårigt!

Åtvidabergs Industrier bytte 1966 namn till Facit, mest kända för tillverkning av räknemaskiner. Säger man delat land tänker iaf jag först på Korea, Tyskland eller andra länder, som delats av konflikter. Men Panama är också ett delat land tack vare Panama-kanalen som skär landet i två delar.

Lite tecknat fanns det i form av Tex Avery och Hergés hund Milou, Tintins trogne vapendragare. Gibson-modell syftar på gitarr-tillverkaren Gibson, som band annat gör modellen SG, som AC/DC-legendaren Angus Young brukar synas med.

Den ungerske professorn Ernó Rubik gjorde oss tokiga med sin kub på 80-talet. Här förklarar en kille hur man löser den, men jag tror inte jag fixar det ändå…  På 80-talet huserade också gruppen Midnight Oil på topplistorna, med sin hit Beds are burning. Figuren Harry Callahan är mer känd som Dirty Harry, och spelas av evigt gamle Clint Eastwood.

För den som inte läst Jonas Hassen Khemiris briljanta roman Ett öga rött, rekommenderas den varmt! En annan Jonas, nämligen Jonas Inde från Killinggänget får avsluta för denna gång!

martin

Leave a Comment